Trump ar putea reduce taxele vamale pentru China în schimbul vânzării TikTok. Aplicația, deținută de ByteDance, este sub presiune din motive de securitate națională. SUA vrea ca TikTok să fie vândut unui cumpărător non-chinez. Detalii despre negocie
Președintele SUA, Donald Trump, a sugerat posibilitatea reducerii unor taxe vamale aplicate Chinei, în schimbul sprijinului acesteia pentru finalizarea vânzării aplicației TikTok, deținută în prezent de compania chineză ByteDance.
Statele Unite insistă ca TikTok să fie vândut unei entități non-chineze, din motive legate de securitatea națională. Autoritățile americane își exprimă îngrijorarea cu privire la potențialul acces al guvernului chinez la datele personale ale utilizatorilor din SUA, precum și la riscul de influențare politică externă prin intermediul platformei.
SUA reprezintă cea mai mare piață pentru TikTok, cu aproximativ 170 de milioane de utilizatori. Într-o declarație recentă, Trump a menționat:
"China va trebui să joace un rol în această tranzacție, poate prin aprobare, și cred că o vor face. Poate voi reduce unele taxe vamale pentru a facilita procesul."
Președintele a adăugat că este deschis la prelungirea termenului limită pentru găsirea unui cumpărător, stabilit inițial pe 5 aprilie. Această dată a fost deja amânată în ianuarie.
Administrația Biden a adoptat în aprilie 2024 legea Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act, cunoscută și ca legea "vinde sau interzice TikTok". Conform acesteia, ByteDance avea până pe 19 ianuarie 2025 să își vândă participația în TikTok, altminteri aplicația risca interzicerea în SUA.
Recent, Trump a anunțat impunerea unei taxe vamale de 25% pentru importurile de autovehicule și piese auto, măsură care a intensificat tensiunile comerciale globale. Aceste taxe vor intra în vigoare în săptămânile următoare.
În prezent, SUA aplică o taxă vamală de 20% la toate importurile din China, față de 10% în februarie. De asemenea, Canada și Mexic sunt supuse unor taxe de 25% pentru majoritatea produselor importate, iar UE a primit amenințări similare. O taxă de 25% pe importurile de oțel și aluminiu a fost introdusă la începutul lunii curente.
TikTok se confruntă cu restricții în multiple țări. India a interzis aplicația în iunie 2020, împreună cu alte 58 de aplicații chinezești, deși era cea mai mare piață TikTok la acea vreme. Japonia, Australia și Pakistan au exprimat intenții similare de restricționare sau interzicere.
Australia a interzis TikTok pe dispozitivele guvernamentale în aprilie 2023, motivând preocupări de securitate. Măsuri asemănătoare au fost luate și de Estonia, Marea Britanie, UE și Franța.
Albania a impus o interdicție pe un an la sfârșitul anului trecut, invocând rolul aplicației în incidente violente, în special în rândul tinerilor.
În SUA, TikTok a fost acuzat de promovarea de conținut pro-palestinian, antisemit și anti-israelian de către liderii republicani, acuzații pe care platforma le respinge. De asemenea, impactul asupra sănătății mintale a tinerilor este o problemă ridicată în mai multe țări.
Registru Internațional al Debitorilor
Asigurați-vă, printr-o verificare detaliată în registrul debitorilor, că istoricul dumneavoastră financiar este cu adevărat curat și fără datorii.