Comisia Europeană a prezentat un plan pentru a direcționa economiile cetățenilor către investiții strategice. Scopul este de a consolida economia și de a menține competitivitatea prin crearea Uniunii pentru Economii și Investiții (SIU).
Comisia Europeană a dezvăluit un plan pentru a direcționa până la 10 trilioane de euro din depozitele bancare ale cetățenilor către investiții strategice. Scopul este de a consolida economia europeană și de a menține competitivitatea sa pe scena globală. Potrivit Mariei Luis Albuquerque, comisarul pentru servicii financiare, situația actuală este nesatisfăcătoare, deoarece mulți cetățeni nu obțin un randament decent din economiile lor.
Capitalul nu lipsește în UE – gospodăriile europene economisesc 1,4 trilioane de euro anual, mult mai mult decât 800 de miliarde de euro în SUA. Cu toate acestea, 300 de miliarde de euro din aceste economii se scurg anual pe piețe din afara UE. Uniunea pentru Economii și Investiții (SIU) propusă urmărește să exploateze aceste oportunități și să îmbunătățească direcționarea economiilor către investiții productive.
Albuquerque a subliniat că scopul este de a crea condiții care să ofere oportunități atractive, randamente competitive și bariere scăzute pentru investițiile din Europa. Mario Draghi a avertizat în raportul său despre competitivitate că UE va avea nevoie de cel puțin 750–800 de miliarde de euro anual până în 2030 pentru a rămâne competitivă față de jucători globali precum SUA și China.
Finanțarea publică singură nu este suficientă pentru a atinge ambițiile Uniunii, așa că UE explorează modalități de a mobiliza capital privat și de a facilita accesul la finanțare pentru companiile europene. În cadrul SIU, Comisia se va concentra pe eliminarea obstacolelor care împiedică asigurătorii, băncile și fondurile de pensii să investească în acțiuni.
Comisia plănuiește, de asemenea, să revizuiască regulile UE privind securitizarea pentru a elibera resursele băncilor și pentru a sprijini mai bine companiile. UE se bazează pe Grupul Băncii Europene de Investiții și pe băncile naționale de promovare pentru a atrage investitori privați în cofinanțarea proiectelor care sprijină economia și obiectivele politice ale Uniunii.
În același timp, UE va urmări să reducă ineficiențele din cadrul pieței unice și să elimine barierele de reglementare și de supraveghere pentru operațiunile transfrontaliere. Acest lucru va ajuta companiile să se extindă în UE. Potrivit Albuquerque, companiile europene nu pot beneficia pe deplin de avantajele pieței unice, ceea ce reprezintă un dezavantaj competitiv.
Sectorul bancar european rămâne fragmentat și mic în comparație cu SUA. De exemplu, JPMorgan are o capitalizare bursieră mai mare decât cele zece cele mai mari bănci din Europa combinate. Comisia plănuiește să introducă măsuri care să asigure un tratament egal pentru toți participanții la piețele financiare din UE.
Propunerea a stârnit reacții mixte. Potrivit lui Thierry Philipponnat, economistul șef al Finance Watch, SIU este doar o reambalare a obiectivelor piețelor de capital din 2020. El a subliniat că, fără o reconsiderare a finanțării publice, SIU nu va produce rezultatele așteptate. Federația Bancară Europeană, pe de altă parte, consideră că SIU este mai mult decât o rebranduire, deoarece este mai largă decât proiectul piețelor de capital care a stagnat mult timp.