Comisia Europeană a prezentat Pactul pentru Industria Curată cu 100 de miliarde euro. Scop: sprijinirea tehnologiilor curate, reducerea emisiilor și consolidarea competitivității UE față de China și SUA.
Comisia Europeană a prezentat Pactul pentru Industria Curată, cu scopul de a sprijini companiile în dezvoltarea tehnologiilor curate. Ca răspuns la concurența internațională, a anunțat o investiție inițială de 100 de miliarde de euro. Uniunea Europeană trebuie să devină centrul global al tehnologiilor verzi, unul dintre obiectivele principale ale Pactului.
Ideea este de a face din decarbonizare un factor de creștere și reindustrializare a continentului. Planul este conceput pentru a ajuta cele 27 de state membre să facă tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon, menținând în același timp competitivitatea față de China și Statele Unite. „Pactul pentru Industria Curată reprezintă o schimbare de paradigmă în politica industrială europeană. Pentru prima dată, vorbim despre preferințe europene, în special în achizițiile publice, pentru a încuraja tehnologiile verzi produse în Europa”, explică Neil Makaroff, directorul think-tank-ului Strategic Perspectives.
Comisia propune mobilizarea a peste 100 de miliarde de euro pe termen scurt. De asemenea, dorește să ofere predictibilitate companiilor. Scopul este de a reduce costurile energetice pentru industrie, începând cu sectoarele intensive în energie, cum ar fi oțelul și cimentul, precum și pentru gospodării. Comisia dorește, de asemenea, să acționeze în sectorul tehnologiilor curate, care va fi esențial pentru competitivitate și creștere.
Cu toate acestea, unii își pun sub semnul întrebării scopul acestui plan. Criticii se tem că această strategie ar putea submina Pactul Verde, proiectul emblematic al primului mandat al președintei Comisiei, Ursula von der Leyen. Ca răspuns la aceste preocupări, Comisia subliniază că obiectivul său este de a atinge neutralitatea carbon până în 2050 și menține ambiția de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030.
Registru Internațional al Debitorilor
Asigurați-vă, printr-o verificare detaliată în registrul debitorilor, că istoricul dumneavoastră financiar este cu adevărat curat și fără datorii.