Vânzările BMW în China au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani în 2025, în timp ce cererea scăzută și tarifele auto ale SUA amenință industria auto germană.
Vânzările BMW în China au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani la începutul anului 2025, conform datelor publicate de producătorul german de automobile. Această scădere a contribuit la o reducere globală a vânzărilor cu 1,4% în primul trimestru, în timp ce incertitudinile legate de tarifele auto impuse de administrația Trump amenință perspectiva pentru restul anului.
În primele trei luni ale anului, BMW a livrat 586.149 de vehicule în întreaga lume. China a înregistrat cea mai semnificativă scădere, cu o reducere de 17,2% față de aceeași perioadă a anului precedent, marcând cel mai slab rezultat pentru BMW în această țară din 2020. În schimb, Europa a cunoscut o creștere de 6,2%, iar Statele Unite și America de Nord au raportat creșteri de 4,1%, respectiv 5,4%.
Producătorul german se confruntă cu concurența tot mai puternică a firmelor locale din China, precum BYD, în timp ce criza imobiliară și consecințele economice au afectat cererea. Alte mărci europene, cum ar fi Porsche, Mercedes-Benz și Volkswagen, au înregistrat, de asemenea, scăderi semnificative pe piața chineză.
Un punct pozitiv pentru BMW a fost creșterea cererii pentru vehicule electrice. În Europa, vânzările de mașini electrice au crescut cu 64,2%, iar la nivel global, compania a livrat 109.516 de modele electrice BMW, MINI și Rolls-Royce, o creștere de 32,4%.
"Unul din trei MINI vânduți în Europa și mai mult de unul din doi în China au fost complet electrice", a declarat Jochen Goller, membru al Consiliului de Administrație BMW.
Tranziția către vehicule electrice rămâne o provocare pentru mulți producători auto, care se plâng de obiectivele în schimbare privind emisiile, concurența din partea firmelor chinezești cu prețuri mici și infrastructura de încărcare insuficient dezvoltată. Unele companii europene, inclusiv Volvo și Porsche, au amânat obiectivele privind electrificarea.
În contextul actual, BMW se confruntă și cu riscurile generate de politicile comerciale ale SUA. Președintele Trump a anunțat tarife de 25% pentru automobilele importate, iar taxele pentru piese auto vor intra în vigoare pe 3 mai. Compania a estimat că tensiunile comerciale dintre SUA, China și Uniunea Europeană ar putea afecta profiturile sale cu aproximativ 987 de milioane de euro în acest an.
Producătorii auto sunt nevoiți să aleagă între a absorbi costurile suplimentare, a suspenda exporturile către SUA sau a muta producția în țara respectivă. Însă, experții sunt sceptici cu privire la fezabilitatea acestei din urmă opțiuni, având în vedere volatilitatea politicilor comerciale și riscul unei posibile recesiuni economice.
Registru Internațional al Debitorilor
Asigurați-vă, printr-o verificare detaliată în registrul debitorilor, că istoricul dumneavoastră financiar este cu adevărat curat și fără datorii.